I land på Saltholm

 

Saltholm er kendt for mange ting.
Den har givet inspiration til navn til den kunstige nabo ø Peberholm. Den er et vigtigt europæisk fuglereservat, med indskrænkninger i at færdes på øen. Den er meget lav, og store dele af øen oversvømmes regelmæssigt. Naturtypen er strandenge. Der er et meget rigt fugleliv på øen. Der er en lavvandszone rundt hele Saltholm, så det er svært at sejle tæt på. Saltholm ejes af et ejerlaug på 200 mennesker, der bor på Amager. Og så ligger den midt i Øresund, mellem to storbyen. Vores hovedstad København, og den tredje største svenske by Malmø.

Da vi besøgte den i dag blev vi fanget af placeringen og kontrasterne.  Øen har i mange år været beboet af mennesker, og der er også et lukket kalkbrud på øen. Men den største særegenhed er den store natur med de mange fugle. Og velkomsten: Et noget vakkelvornt offentligt toilet.

Dyrene færdes frit på næsten hele øen, og der er opsat advarsler om at ejerlauget ikke kan påtage sig ansvaret for stader som besøgende kommer ud for. Heller ikke hvis de går ind til fritgående tyre.

Men den største kontrast er nok når man vil fotograferer på øen. Det er svært ikke at få menneskernes udfoldelser med på billederne. Turning Torso i Malmø sammen med lammene, Fulgene på strandengen og Barsebäck i baggrunden. Det sammen hvis vi kigger mod syd. Hele baggrunden er Øresundsbroen. Det kun når der zoomes ind og fotograferes op i luften naturen er alene.

Et spændende besøg. Og vigtigt at også natur værdier kan trives så tæt på en høj koncentration af menneskelig aktivitet. Det var nok det der slog os allermest.

Og så det, at vi kom tæt på edderfugl, svaner og en hare med fart på.

For svaj, Forårstur

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *