Vi har ikke været i Landskrona før. Efterårets tilfældigheder får os herind i den inderste lystbådehavn. Og det er en god oplevelse. Både havnen og byen har noget at byde på. Og så er det en frihavn.
Havnen har et stort værft. Der på denne årstid er godt besøgt af danskere. Der er restaurant, sejlklub og “sommerhuse” der ligger tæt ned af de tre gader der passende hedder: Første, Anden og Tredje gade.
Landskrona har haft stor betydning som fæstningsby. Der er kasserne i byen, og det har tidligere være planlagt at det skulle være den stærkeste befæstning mod vest.
Borganlægget Citadellet, er byens helt store atraktion. Det ligger omkranset af et voldgravsanlæg, og er i imponerende god stand. Helt frem til midten af forrige århundrede var det i aktivt brug, og offentligheden havde ikke adgang. Det har man idag, hvor det bygningerne bruges aktivt af eksempelvis Lunds Universitets IT enhed. Det er også muligt at leje sig for at holde fester, det kan være et bryllup, og i voldgraven er det tilladt at fiske med den rette tilladelse.
Udenfor voldanlægget ligger Sveriges ældeste kolonihave område. Små fine huse og velholdte haver. Jorden er tidligere blevet dyrket til brug for Citadellets beboere, og der har tidligere også være funktionær boliger.
Nord for havnen er der en fin sandstrand, der dog kun er attraktiv for hundeluftere på denne årstid. Der er ellers varme nnok i luften, men vandet er køligt.
Turen ind til byen er lidt lang og meget kedelig. Der er omkring et par km gennem et industrikvarter, men vi synes det er en god måde at få rørt vores ben på. Så det tager vi mest som et vilkår