Ankring ved Bornholm – kvalitet og oplevelse

Vi ligger for svaj nedenfor Hammerhus, lidt syd for Hammerhavn. Det er stille vejr med tågebanker der vandre langs kysten. Senere kommer turbådende inde fra Hammerhavn og de knaldrøde udlejnings kajak-er, der er på en tur langs med kysten.

Hammerhus ligger på toppen. Nedenfor går vandet ind i en hule. Sydpå går klipperne stejlt ned i vandet. På toppen er der træer.
Det er et smukt sted. Tæt under land og på kun 4 meter vand. Og så er der en fin stenstrand lige inde på land

Kun 4 meter vand
Det siger lidt om svajemulighederne på Bornholm.
Øen ligger isoleret på kanten til Østersøen, og i søkortet er det ikke en 2 meterkurve der er den inderste – det er 6 meterkurven. Det bliver hurtigt dybt ved Bornholms kyst. Det kan være en udfordring, men kan løses ved ankergrej. med megen kæde eller torvværk.
Anderledes er det med læ for de bølger, store som små, der kan udfordre nattesøvnen. Det er meget sværere at finde. Bornholm i sig selv kan give læ i blæsevejr. Men i sommerligt højtryksvejr med ringe vind, vil bølger og dønninger fra forbi passerende lystbåde, fragtskibe og færger ikke blive stoppet af en landtage man har svajet op bagved. Svajepladsen vil være udsat.
Og vi er udsatte. Bølger kan vandre langt. Jo ringere vind, des mere vil vores båd rulle er erfaringen. Med blot lidt vind vil vi svaje og være mindre modtagelig overfor bølger der kommer på tværs af båden.Det blæser heldigvis lidt.
Men vi vil ligge forsvaj, flere nætter. Så må vi sove når vi bliver gamle.

Herlighedværdien overstigen ulempen ved den udsatte plads. Så at ligge nedenfor Hammerhus kan anbefales.
Bunden er sten og klippe. Så for at være sikker på at kunne få ankeret op, også hvis det kiler sig fast, sætter vi en line i ankeret og sætter en lille bøje på. Så vil vi kunne tage gummibåden og lave et modsat rettet træk, der kan hjælpe med at få ankeret fri.

Så galt går det heldigvis ikke. Så efter en nat nedenfor Hammerhus, sejler vi sydpå til Mølle bugt, kort forbi Rønne. Det ligner et sommerhus område med sandstrand, skov på toppen og få gæster på stranden.
Vi synes det er perfekt til at bade, have kærestetur til stranden og afprøve vores padleboard (det er ikke så nemt), og bruger næsten et døgn her.

Bornholm er herlig at ligge for svaj ved, med de ulemper der er. Nattesøvnen er måske ikke i top, det er istedet de steder der er.

Vi har tidligere ligget for svaj ved Helligdomklipperne og ved Balka strand. God steder med god holdebund.


Danmark 2021

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *