For svaj udfor Helligdomsklipperne på Bornholm

DSC_1895

Genakker sejlads fra Christiansø mod Helligdomsklipperne

 

Vi sejler fra Christiansø næste dag. Det er sol, sommer og svage vind fra øst. Og tilstrækkelig af vinden til genakker sejlads. Farten er ikke overvældende, mellem 1,5 og 3 knobs fart. Det er lækkert. Vi har god tid. Der er 12 sømils sejlads forude

Næste mål er at finde en svajeplads ud for helligdomsklipperne. Bunden er i søkortet opgivet til at være store sten. Det har  vi ikke noget imod, det er solid holdebund, blot ankeret får fat bag en sten. Vandybden tænker vi lidt over. Dybdekurverne går tæt under land. Det sidste stykke under land, stiger bunden stejlt. Vi vil gerne ligge lidt fra land, så der er tid at løbe på hvis ankeret river sig løs og vi driver mod land. Vi finder et sted på 10 meter vand, lægger ankeret ud med 4 – 5 gange vanddybden. Bakker i tomgang og kan mærke at ankeret holder. Øger motorens omdrejning og trækkekraft. Vi bevæger os ikke baglæns, ankeret sidder fast.

Som det ses på flaget er det meget rolige vindforhold

Det er et smukt sted at ligge for svaj. Noget udsat i en halvcirkel fra nordvest og til sydøst. Det gode vejr og rolige vindforhold gør os imidlertid helt trygge ved at ligge her.

Helligdomsklipperne, der ligger mellem Tjern og Gudhjem, har fået deres navn i middelalderen, efter en hellig kilde ved klippernes fod. Ovenfor lå et kapel, Trefoldighedskapellet, der brugte det livgivende vand til helbredelse. I dag ligger der ikke noget kapel. Istedet ligger, lidt tilbagetrukket fra klippernes kant, og fuldt synlig fra havet, Bornholms kunstmuseum som en moderne bygning.

Vi må ind og besøge det smukke og særprægede sted. Mange af klipperne er navngivet, formentlig i 1800 tallet da der begyndte at komme turister. Capriklippen, Mågetårnet og Kærlighedsbænken er blot tre af navnene.
Der er trapper flere steder, og noget der ligner en platform, hvor vi kan lægge til med gummibåden, og hvor der også går trapper ned til.

DSC_1916

Dramatiske klipper

DSC_1919

Den sorte gryde kan man også besøge

 

Letitia set fra oven

Letitia set fra oven

 

Den lille kaj vi har lagt til ved, viser sig at være beregnet til en lille turbåd der kommer fra Gudhjem. Den sætter sine passagerer af, og sejler tilbage til Gudhjem. Fra Helligdomsklipperne er der 6 km at gå tilbage til Gudhjem, af en sti der betegnes som en af Bornholms smukkeste.

Turbåd og Letitias dingy

Turbåd og Letitias dingy

De smukkeste ankerpladser 2016, For svaj

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *