Besøg på Christiansø

DSC_1830

Master i havnen, og Store Tårn i baggrunden

For en sjællænder er klipper noget specielt. Bornholm er speciel og det samme er Christiansø. Det er en helt anden type kyst at sejle til. Mere barsk, og den aftvinger respekt.

Christiansø er en klippeø. Og en ø med en historie der i nyere tid starter tilbage i 1664, da fæstningsbyggeriet begyndes med bygning af Store Tårn og Lille Tårn samt de 4 fæstningsbatterier. Strædet mellem Christiansø og Frederiksø skulle bruges som havn for mindre flådefartøjer. Baggrunden var tabet af Skåne, Halland og Blekinge i 1658, og dermed tabet af Østersøhavne. Den dag i dag er øerne administreret af Forsvarsministeriet, og chefen for Christiansø er ansat af Forsvarsministeriet og øverste myndighed, med ansvar for daglig drift og ledelse.

De gamle kanoner

De gamle kanoner

En tur rundt på Christiansø og Frederiksø kan gøres på nogle timer. Men først skal vi i land. Den inderste båd sejlede klokken 15 (det havde han annonceret med et skilt på siden af båden!), så det er kun to andre både vi skal passerer.

At ligge udenpå et andet skib kræver lidt pli. Både ved fastgørelse og ved passage hen over fremmede både.  Er det for eksempel nok at fastgøre til båden vi ligger udenpå, eller skal der også en line til land. Et spring er under alle omstændigheder en god ide. Men ved at tale med bådens ejer, kan man hurtigt blive enige om hvad der giver mest tryghed. Passage af andre både er der derimod en kode for. Det gøres over deres fordæk, så de forstyrres mindst, og privatlivet i cockpittet respekteres. Vi liger udenpå både af samme størrelse som vores, så det er enkelt at komme frem og tilbage.

DSC_1848

Broen der forbinder Christiansø og Frederiksø kan åbnes så der er fri passage i strædet

Alle de gamle bygninger og forsvarsværker virker meget velholdt på de to klippeøer. Og meget overskueligt. Christiansø er ca 700 meter lang og 400 meter bred. Frederiksø er ca 400 meter lang og 150 meter bred. Mod syd kan Bornholm ses i horisonten fra Christiansø. En rundtur på øerne går bl.a. hen over broen der forbinder de to øer, forbi Lille Tårn på Frederiksø, (der er bygget for at forsvare strædet over til Græsholm), gennem små kuperede stier der forbinder de små huse, og ind på den lille velholdte lokale kirkegård.

DSC_1860

Trænger man til rolige omgivelser i havn, med de faciliteter der hører sig til, kan Christiansø anbefales. Det emmer af maritim militær historie.

 

De smukkeste ankerpladser 2016

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *