Mariager Fjord og Mariager by er et besøg værd

 

Lavvandet område ved Mariager Fjord

Lavvandet område ved Mariager Fjord

15 sømil er der fra mundingen af Mariager fjord og ind til Mariager by. Et pænt stykke at sejle, da der jo også er 15 sømil når vi skal ud og videre igen. Så Mariager smutter man ikke bare lige forbi. Og det er synd. For et besøg i fjorden og byen er al tiden værd.
Vi sejler ind i den smalle sejlrende, mellem græsklædte holme og meget lavvandede områder, hvor fuglene ikke ligger ovenpå vandet, de går på bunden. Der er et sjældent fugleliv, og det er utroligt smukt at sejle igennem. Kysten veksler mellem skov og marker, og enkelte huse.
Noget særligt er antallet af båker. Det starter allerede ved indsejlingen til Mariager Fjord, og fortsætter hele vejen i den smalle rende. + 20 båker er der til at hjælpe sejlere og erhvervstrafik ind under natsejlads. Mariager Fjord må være båkesejleres paradis.

På vej mod Mariager skal broen ved Hadsund passeres. Ud over os, var der også en coaster der skulle igennem. Der er ikke meget plads at give af i begge sider.

Hadsund broen

Hadsund broen

 

Mariager havn ligger i byen, i havnen er nærmeste naboer saltcenteret og den veteranbanen. En del af havnen er nyere, og har plads til større både.
Det er enkelt at være gæstesejler i Mariager. Der er en pris: 140,- kr per nat, og så er strøm, vand, vaskemaskine, tørretumbler og bad inkluderet. Godt signal.

Hvordan byen fik sit navn, er en historie for sig selv. Det fortælles at der engang levede en kvinde der hed Maria. Hun havde to bejlere, ridderen af Sem og ridderen af Hem. De udfordrede hinanden til duel, og gik så hårdt ind i kampen, at de begge døde. Hvor det sket udsprang en kilde, Helliget, der længe ansås for at have særlige helbredende kræfter. Maria druknede sig i fjorden af sorg, og byen overtog hendes land (ager) og navngav herefter byen til Mariager.

Det gamle kloster og den nyere kirke

Det gamle kloster og den nyere kirke

Klosterhaven

Klosterhaven

Mariager er også byen hvor den sidste klosterorden blev stiftet i Danmark. Birgittinerklostret blev grundlagt i 1446, og der er stadigvæk en en af de oprindelige bygninger tilbage. Da klosteret blev nedlagt, blev klosterkirken til sogne kirke, og har undergået forandringer.  Flot er det at besøge på den lille høj i byen, og mærke tidens vingesus.

Den centrale del af Mariager, der også kaldes rosernes by, er som en tidslomme, hvor de gamle velholdte bygninger omkranser torvet. Den velbevarede gamle købmandsgår er helt tilbage fra 1700 tallet.

DSC_1840

Rosenhaven

 

DSC_1835

Den gamle købmandsgård

 

WP_20160814_001

Udsigt fra toppen af Hohøj, mod Mariager Fjord

 

Lidt udenfor Mariager by, ligger Hohøj, et af Danmarks højeste punkter. 110 meter er man over havet når toppen er nået.  Den sidste top på Hohøj, er en gravhøj fra bronzealderen. 12 meter høj, og over 70 meter i diameter. Udsigten fra toppen er imponerende hele vejen rundt

 

WP_20160814_006

Gravhøjen på toppen af Hohøj

 

Vejen derop starter på torvet i Mariager. og har på de første 1400 meter en helt usædvanlig stigning set fra danske forhold, på over 5%. Det er en udfordring og god træning, hvad enten man vælger at gå, eller at løbe til toppen

 

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

De smukkeste ankerpladser 2016

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *