Tre dage i Helsinki: Indtryk og specialiteter

Helsinki er Finlands hovedstad med omkring 1.1 mio indbyggere incl fortræderne. Det er cirka 20 % af samtlige indbyggere i landet. Finsk er hovedsproget. Men da der er en stor svensksproget minoritet, er svensk også officielt sprog.
Heldigvis. Finsk synes vi er svært at forstå  og svært at læse. Men svensk går an når vi skal navigerer i byen. Bl. a. er det godt med gadenavne der er skrevet på både svensk og finsk. En specialitet for os der mest angel-saxisk orienteret, er det tredje sprog der oftest er russisk som undertekst på turistinformationer, og ikke engelsk som vi er vant til.

Madmæssigt har finnerne en hyggelig specialitet: Kanelboller i en kæmpe udgave. En kanel bolle er rigeligt til to voksne, sammen med en kop kaffe. Vi prøvede det på Cafe Succes.

Kanelbolle i størrelse stor

 

Bygningsmæssigt sker der noget i Helsinki. Der er flere nye og meget moderne bygninger, der springer i øjnene i den ellers ikke så spraglede by. I Havnen kommer det særligt til udtryk. Der er et sted hvor man på den samme linje forrest kan se det nye havnebad opført i træ, og som er livligt besøgt. Bagved er der en stor bygning tegnet af den store finske arkitekt, Alvar Aalto. Den er hvid og meget kantet. Bagved den ligger så den ortodokse kirke opført i rød tegl med gyldne kupler. Stilmæssigt er det et sammenstød. I udviklingen af byen en fantastisk kontrast.

Tre forskellige byggestil

 

I København har vi torvehallerne. De er nye. I Helsinki er de gamle og flotte. Men  funktioner er ens. Specialiteter og mulighed for at få en kop kaffe eller lidt mad. Super hyggeligt at gå omkring derinde.

Det gamle marked udefra

Der er mange fristelser, især dem vi ikke kan købe tilbage i Danmark. Så da vi forlod tovehallen var vi således blevet ejer af ét stk. sæbe, lavet af bjørnefedt. En dåse med røget aborre,  en dåse med elg kød og en dåse med bjørnekød. Det bliver nogle spændende måltider…..

Det gamle marked indefra

 

Og således begavet med indtryk og indkøb, er det dejligt at kunne slappe af i sommervarmen og solskinnet på en cafe med udsigt over skærgården, og nyde et par finske øl.

Helsinki, Helsinki, Tallinn og Riga 2017
2 comments to “Tre dage i Helsinki: Indtryk og specialiteter”
  1. Dejligt at I kunne lide Helsingfors!
    Helsingfors er Helsinkis navn på svensk og lige så officielt som det finske!
    Fortsat god sejlads!

    • Tak, vi nyder vores rejse her i det lidt mere nordlige end vi er vant til. Vi fandt ud af at svensk vist er andet hovedsprog i Finland. Det blev vi overraskede over. Hils Robert

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *