Tre dage i Helsinki: To dage med kunst og krig

Vi er blevet mere og mere interesseret i moderne kunst. Interesseret i de kunstnere der har noget at sige om de vilkår vi lever under og lever med. Og i Helsinki er der det arkitektonisk spændende museum, Kirasa, for moderne kunst som vi besøger. Huset er spændende at bevæge sig rundt i, fordi det ikke helt er gennemskueligt hvordan rummene hænger sammen, og hvordan sammenhængen er mellem de 5 etager
Temaet i udstillingerne i hele huset handler om digitalisering, og hvordan vi påvirkes af og lever med digitalisering. Alle kunstnerne er finske.
Vi kan godt lide at blive berørte af kunst. At det gør indtryk på os. At vi bliver kede af det, blufærdige, vrede, undrende eller får en erkendelse. Kunst må aldrig være ligegyldig.

Der er noget i udstillingen vi ikke forstår, ikke bliver berørt af. Men der er også noget vi ikke havde regnet med ville gøre indtryk. Et af værkerne der gør indtryk, er interaktivt. Det foregår i et lukket rum, og fungerer som en slags computerspil. Der er én plads, én spiller. Tina prøver:

Tinas computerspil

Spillet er som reality serien Robinson. Du skal konkurrere om en udfordring, og så er der en der skal stemmes hjem bagefter.
I udstillingen bliver vi lovet at vi kan øve os, for derefter at kunne praktisere udelukkelse i bekendtskabskredsen efterfølgende. En provokerende bemærkning i en verden hvor alle (næsten) har en rigtig stor bekendtskabskreds de følger/er i kontakt med via de sociale medier.
Museet kan anbefales.

Et must see er det det enorme fæstningsanlæg Suomenlinna der skulle beskytte Finland og Helsinki mod russisk invasion, men som desværre ikke magtede opgaven. Anlægget blev påbegyndt i 1748, og allerede i 1808 indtog russiske styrker den. Den blev året efter starten på den russiske annektering af hele Finland der varede frem til 1917. Finland har altså 100 års jubilæum som selvstændig stat i år.

Tina ved kongeporten

Suomenlinna må vi besøge. Det kom UNECOS verdensarvs liste allerede i 1991, og er helt unikt. Det er kun muligt at komme derud med båd, og det tage 10-15 minutter.
På den ene side oplevede vi det monumentale i anlæggets størrelse. Og på den anden side er det så stort, og er blev påvirket under så mange perioder, at anlægget kommer til at virke uoverskueligt og stilmæssigt rodet. Synes vi
Men det er en oplevelse af de større, og kan anbefales til en heldagsudflugt med madpakke.

Fæstning fra land

Helsinki, Helsinki, Tallinn og Riga 2017

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *