Estlands nordlige kystlinje, en transport havn og udforskning af Haapsalu

I Danmark er der på mange kyst strækningen en overvældende mængde af havne de fleste kan gå ind i. Det er muligt at planlægge sin sejlads, næsten så langt eller kort som man vil sejle.
Sådan er det ikke i Estland. Omkring Tallinn er der 6 havne. Men ellers ligger de spredt, med et godt stykke sejlads imellem. Sådan er det. Det passer os nogenlunde. Vi skal afsted mod syd nu, hvis vi også vil have noget tid i nogle af havne undervejs. Riga vil vi gerne have tid til.
Vi sejler langs Nordkysten af Estland, mod vest. Næste sejlermål er en gammel kurby der hedder Haapsalu, som vi når dagen efter. Et enkelt natstop i Dirhami, en mindre, men morderne udstyret havn, og så er vi i Haapsalu næste dag lidt over middag.

Udsnit af den gamle borg

Haapsalu har en gammel historie. Dels var der en aktiv fæstning i 300 år hvor der var et bispesæde, hvortil der stadigvæk er velbevarede ruiner, det kan anbefales at besøge. Dels er den gammel kurby.

Den fine gamle togstation

I begyndelsen af det 19 århundrede var det den russiske Tsar familiens foretrukne kursted. De var så glade for Haapsalu at der blev anlagt en jernbane til byen. Den er nu nedlagt og de gamle smukke bygninger huser nu Estlands jernbanemuseum.

Træhuse i Haapsalu

Byen har cirka 12.000 indbyggere, og det højeste er dele af den gamle fæstnings tårne. Størstedelen af husene er ældre træhuse der er tydeligt inspireret af svensk bygningsstil, fra dengang byen var sæde for Estlands svenske mindretal.
Byen er hyggelig at gå rundt i, der er en del cafeer og restauranter, og en ældgammel, ikke særligt godt vedligeholdt kirkegård.

Den ikke særligt godt vedligeholdte kirkegård

Vi har besøgt nogle tidligere østlande før. Men ikke på denne måde, som vi gør når vi langsomt sejler i landet, besøger de mindre samfund, og skal bruge lokale supermarkeder. Så vi opdager hvor stor indflydelse der har været fra øst, og hvor lidt der helt bogstaveligt har været fra vest. Der er mange som ikke kan selv nogle få ord på engelsk. Der er også nogle som har set muligheden i at kunne tale engelsk, med flere engelsktalende turister i landet. Og de taler sproget rigtigt godt.
Estland er stadigvæk undervejs efter selvstændigheden tilbage i 1991.

De særlige tagrender på husene i Estland

Helsinki, Tallinn og Riga 2017

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *