To dage i Riga

Når vi ser os omkring i havnen er der kontraster. Flere end vi er vant til når vi ligger i havn.
Der rangeres togstammer til godstransport flere gang om dagen, og sporet ligger 50 meter fra havneområdet. Faktisk skal vi krydse det for at forlade havnen. Det giver en form for liv
Der er flere restauranter omkring havnen, og et diskotek, der først lukker klokken 6 lørdag morgen. Så der er trafik af biler og mennesker
Der er to store sejlbåde vi tror der kan lejes med skipper. Vi ser flere selskaber der sejler ud et par timer. Og det er kun skipper der arbejder med båden, når der lægges til og fra. Det er storby mennesker hvor pigerne er iført tyndt sommertøj, med festlige balloner og høje hæle.
Der er en sejlruter med lave små både der sejler en rute bl. a. gennem en af byens parker. Vores havn ligger også på ruten. Så der sejler regelmæssigt små både med 20-30 mennesker ombord, igennem havnen. Og så har vi skiftet rolle fra sejlende turister, til at være fast liggende attraktioner som der vinkes til og tages billeder af.

Et andet sted på kanalen de små både sejler på

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Storbyens lyd trænger sig også på. Toget larmer, og der er regelmæssige udrykninger
Der kommer en brud ned i havnen med følgeskab, der springer en flaske champagne og selskabet sejler væk i motorbåd tilhørende Port Control

Brud og følge på vej med champagne

 

Og så er der de andre både og besætninger. De virker anderledes end vi er vant til. Der er ingen børnefamilier, så hele det liv mangler vi. De ligger tilsyneladende også længe. Der kommer nye til i de dage vi er her, men ikke nogle af de der var her fra starten af, sejler videre. Aldersmæssigt er de fleste ældre end os, eller nogle år yngre. Der er mere stille end vi er vant til, og synes om. Men så kan vi jo udforske byen i stedet.

Den gamle bydel med tårne set fra flodsiden

 

Riga har flere must see attraktioner.
En af de store er det kæmpestore marked der ligger nogle få hundrede meter udenfor det centrale Riga. Markedet består af 5 store haller der er indbyrdes forbundne.

Det store marked i Riga

 

Går man indenfor, bliver man i den første budt velkommen af en kraftig lugt af råt kød. Hallens speciale er kød i alle varianter og store mængder. Og således er markedet bygget op. Der er hal for kød, en for fisk, mejeriprodukter og for grøntsager. Alt er meget hygiejnisk, sirligt lagt til rette, og da vi køber ost og pølse to forskellige steder, får vi tilbudt smagsprøver. Da vi køber grøntsager får vi plasticposer så vi selv kan vælge kartofler, tomater og små agurker.

Tina køber kaviar og røget hellefisk

Kaviar og røget hellefisk tager vi i den størrelse vi gerne vil have.
Spændende, levende og flot marked.

 

De ny meget farvede filttøfler

      

Inde i den centrale bydel findes der et andet marked overvejende med kunsthåndværk. Der er mange af sådanne markeder, og dette (og det i Helsinki), er et af de bedre. Vi får indtryk af at det faktisk er lokalt producerede vare. Vi får både købt et par glasengle til vores juletræ og nogle varme filttøfler til vores ydersæson aftener i båden, hvor dørken kan være noget kold.

Den ortodokse kirke

Den ortodokse kirke er helt fantastisk, siger Tina. Med korte bukser på fik jeg ikke adgang til kirken. Helt overdådigt udsmykket indeni. Udefra er det også en pompøs bygning.

Velholdt træhus med flag, på den modsatte bred.

 

Lige overfor havnen, på den anden side af floden, ligger en af de gamle og moderniserede bydele. Området er kommet på UNECOS verdensarvs liste, på grund af de mange gamle træhuse. Det har startet en bølge af modernisering, og har gjort området til et af de dyreste områder i Riga. Flot gåtur blandt mange forskellige huse.

Nogle af husene er ikke nået til at blive moderniseret endnu. Detalje fra vindue

 

Riga har også en rig forekomst af bygninger i Art Niveau stil. De er flotte, skiller sig ud og har stil. De smalle gader gør det dog vanskeligt at nyde dem fuldt ud.

Fabelagtigt art niveau hus. Helt umuligt at godtgøre på et foto

 

I modsætning til Tallinn, hvor bykernen er meget velholdt, og området afgrænset af den gamle bymur, trænger det moderne sig mere på i Riga. Det er tydeligt der foregår en modernisering af huse og veje. Men det er også tydeligt at selv om landet har haft 26 år som selvstændig stat, så tager det lang tid at rette op på tidligere tiders misligholdelse. Riga er på vej.

Helsinki, Tallinn og Riga 2017

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *