Stabilt højtryksvejr med ustabile vinde

Tidligere i går skiftede vinden retning. Det er ikke så usædvanligt. Det overraskende var at det var tæt på at være hele 180 grader.
Vi sejlede fra vores ankerplads ved Strøby ladeplads i meget rolige vindforhold. Følger kysten langs Stevns Klint, og sejler ind i Faxe Bugt. Vinden er tiltaget lidt, men mest i nogle enkelte pust. Vinden er fra styrbord, og det er magsfart på 4-5 knob.
Pludselig er sejlene stille, så slår storsejlet over med et brag og genuaen fyldes, med vind igen, men fra bagbord side, så den trækker forkert. Den løsnes, hales hjem til styrbord, og vi sejler igen med styr på sejl og kurs.
Kort efter øger vinden og der kommer øget tryk på sejlene. Farten kommer op på 7,8 knob, og mere har vi ikke brug for. Så vi reber genuaen og får igen ro på båden.  Vinden forsætter resten af turen mod Præstø Fjord

Stevns Klint

 

Stevns Klint er imponerende at sejle forbi. Den er på Unescos verdens arv liste, og har verdens tydeligste markeret lag af Fiskeler som en gylden søm cirka halvvejs oppe på klinten. Fiskeler indeholder metallet Iridium der er sjældent på jorden, men findes i meteoritter. Så Fiskeleret markere en af jordens største katastrofer der bl.a. medførte udrydelsen af dinosaurer, da et stort metororit ramte jorden for 65.5 mio år siden. 
Historiens sus rammer os, ligesom solen og det gode vejr.

Bundgarn med pæle og bøjer

 

I Køge Bugt er der markeret områder langs kysten til bundgarnspæle. Andre steder i Danmark er dette ikke tilfældet, selv om der sættes bundgarn. Sådan er det i Faxe Bugt. Nogle steder er det bundgarnspæle der stikker op og som kan ses på lang afstand. Andre steder er det kun små røde bøjer i vandet, som ved Rødvig, og nogle steder er det en blanding. Fælles er at de er vanskelige at se i dårligt sigt og om natten.

Vi sejler i højt solskin, og sejler fint udenom. Rammer den relativt smalle og velafmærkede indsejling til Præstø Fjord, tager den nordlige rende ind i selv fjorden, og finder en ankerplads på omkring 3 meter vand i den nordvestlige del af fjorden og lægger 20 meter kæde ud.
Der er pålandsvind, men om natten vil den dreje i nord og tiltage. Så vores overvejelse er at hvis ankeret går løs, er det bedre det sker med kort afstand til land mens vi er vågne. Og med lang afstand til land når vi sover.

Ankeret holder dog fint, og vi vågner op til endnu en solskinsdag, morgenbadning og morgenkaffe i cockpittet.

 

 

For svaj, Memory Lane i DK 2018

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *