Erfaringer med solceller og vindgenerator

Vi er glade for at ligge for svaj, glade for at ligge i den svenske skærgård og glade forat sejle for sejl i flere døgn. Det kræver alt sammen tilstrækkeligt med strøm.
Det har vi bøvlet lidt med, men er nu ved at få det som vi gerne vil have det.

På vores targabøjle er der placeret et 100 watt solcelle panel, og en vindgenerator. Solcelle panelet har vi haft i nogle år, vindgeneratoren fik vi i 2017.

Et 100 watt solcelle panel giver noget strøm, men kke voldsomt meget i en gennemsnitlig dansk sommer. Det er perfekt hvis vi er ude en weeked, bruger en masse strøm, og batterierne er noget flade når vi kommer hjem. Uden landstrøm lader solcellerne batteriene op, så de er helt klar weekenden efter, også selv om det er en skyet uge. Solcellerne fungerer bare. Men vi skal have 100 watt mere på, så vil vores forbrug være bedre dækket.

Anderledes er med vindgeneratoren. Sidste år var der sjældent vind, så der høstede vi ikke så mange erfaringer. Anderledes er det i år, hvor vi har haft forskellige vindstyrker.

  • Den første erfaring er at der faktisk skal noget vind til, før den løber rundt. Den skal starte ved 3 m/s og det lyder ikke af meget. Men i praksis er det.
  • Den anden er at den larmer og at det følger vindstyrken. Op til 6-7 m/s er det OK, derover begynder der også at komme vibrationer der går i targabøjlen og man mærke dem i agter kahytten. Om dagen kan man leve med det. Om natten forstyrre det søvnen på ankerpladsen, og larmen kan også være irriterende for andre både.
  • Den tredje er at der skal lægges bådens fart til til den styrke der skal til for at starte vindgeneratoren op, når vi sejler læns. Sejler vi 5 knob, skal der lægges cirka 2,5 m/s til de 3 m/s der skal til for at starte vindgeneratoren op. I praksis noget mere, da vinden falder lidt når den rammer båden, især når der er sejl oppe.
  • Den fjerde er at vinden går udenom vindgeneratoren når vi sejler kryds. Den drejer ganske enkelt ikke så meget rundt.
  • Den femte erfaring er at vi ofte søger ankerpladser når det ikke blæser så meget, og er i havn når vinden kommer op mod de 10 m/s. Så der hvor vi har max effekt af vindgeneratoren, standser vi den fordi vi er i havn.

Vores konklussion er at vi ikke får så meget ud af vindgeneratoren,  som vi havde håbet. Og at generne ved den model vi har valgt er for store. 

Vi valgte en vindgenerator ud fra pris/lade forhold. Altså den skulle være billig ( vores kostede under 3000,-) og kunne kaste noget power ad sig (vores kan lade med 400 watt når det blæser +13 m/s

Skal vi vælge en ny i fremtiden, vil vi gå efter en model der også lader ved de små vindstyrker. Og en model hvor vibrationernne er minimale. Det tror vi vil give et bedre all round udbytte til vores brug.

Nogen der har erfaringer med vindgeneratore der kan leve op til ovenstående?

Memory Lane i DK 2018, Vedligeholdelse og opgraderinger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *