Flekkefjord er Nordmændenes sted

Det første vi lægger mærke til da vi har fortøjret, er en Rema 1000 der ligger lige ned til havnen. Og yderligere store dagligvare butikker ligger lige rundt om hjørnet. Havnen er en del af byens centrum, på en helt anden måde end havnene i Danmark.
Det næste er at antallet af sejlbåde er markant mindre en antallet af motorbåde.
Da vi har ligget nogle timer forstår vi hvorfor. Nordmændende sejler ind til Flekkefjord for at handle, og sejler så ud igen til deres hus eller sommerhus. Der er transport over vandet på en anden måde end vi er vant til. Helt ned til 10 -12 årige kommer sejlende alene i planende både, handler, slæber ombord og sejler ud igen.
Der er også de der hygger. Piger der sejler alene sammen eller drenge der sejler alene.
Især var der et par 12-14 årige drenge der hyggede igennem i en lille gul speedbåd. De sejlede stille ind, fortøjrede, handlede, kom tilbage med en pose kanelsnegle og sejlede ud igen. Iført kasketter og den ene af dem med lyserøde plastic solbriller.

Økonomisk er det en meget venlig havn. 100 Nkr (cirka 70 danske kroner) per nat, strøm, vand, brusebad og tøjvask er inkluderet.
Der er en stor kontrast til Kristiansands modæne lystbådehavn med 340 Nkr per nat og 40 Nkr for et brusebad.

Letitia yderst i havnen, med frit mod fjorden

Nordmændene bygger havne efter andre principper end vi gør i Danmark. I Danmark er der de fleste steder bygget en mole op der beskytter mod uro i havne bassinet, og en havne indsejling man skal ind af. I de Norske fjorde ligger bådene ved flydebroer og T-bomme uden yderligere beskyttelse. Og når der så er en livlig trafik til og fra havnen af handlende, ligger vi udsat for dønninger og vind fra fjorden. Så dønninger bliver et vilkår. Vi lægger ekstra fender ud så fribord beskyttes, og har kopholder til kaffen, så den ikke vælter.

Båd rækkehus med bolig øverst

Og så har de en særlig skik med at motorbådene skal under tag. Der er fine røde eller hvide huse ude i fjorden og skærgården. I Fleggefjord går de al in, og laver rækkehuse til bådene.

Et fint lille morderne sted, der også har en historie tilbage fra dengang samhandelen med Holland var stor. Så meget at der er en decideret hollænderbydel med gamle træhuse, hyggelige butikker

De er også uhøjtidlige og tillidsfulde i Flekkefjord. Oplaget sad på døren ind til et galleri.

Norge 2020

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *