Erfaringer med navigations systemet OpnCPN

Sidste år startede vi med at bruge OpenCPN. Det har vi ikke fortrudt. Men vi er ikke i mål med installationen endnu.
Det er på den ene side et enkelt og intuitivt system at anvende, og på den anden side kræver det IT kendskab på et vist niveau.
Det er et opensource system, så der er noget klubagtigt over det. Der udvikles for at lave et system til sejlere, ikke for profit. Der kan komme en indforståethed over, hvordan der snakkes om systemet, som kan være svær at komme ind i. Er man der er det sikkert perfekt. Vi er der ikke helt endnu

OpenCPN kan anvendes på forskellige IT platforme. Windows, Mac, Linux. Så hvis man fx bruger en bærbar pc, skal der etableres en egnet (vandtæt) skærm i cockpittet der kan betjenes i cockpittet i snævert farvand. Er det længere stræk kan der blot fås et waypoint der kan tastes ind i en gammel GPS som man kan styre efter. Som når vi sejler mod Thyborøn fra Norge.
Der findes forhandlere af et Linux system, Rasberry PI, der der er overordenligt billigt og meget lidt strømforbrugende. Det har vi selv som et vinterprojekt, der skal være klar næste sommer.

Flere åbne plugins: WeatherFax, WMN, Kontrolpanel og Instrumentpanel. De kan flyttes frit rund på skærmen.

OpenCPN har kortene som primære brugerflade. Og opererer med plugins når der skal indsættes flere funktioner. Grib filer (vejrfiler der viser vind, strøm, bølger, vindstød, lufttemperatur) er et eksempel på en tilføjelse man kan vælge gratis til. Nedtagning af GRIB filer er også gratis. På billedet nedenunder er vinduet splittet i to med hver sit zoom niveau. Så man kan vælge tidspunkt og se hvordan de forskellige parameter udvikler sig.


I år valgte vi selv at købe en AIS modtager/afsender. Den fungerer som afsender af position til andre skibe uden at have forbindelse til et elektronisk søkort. Men som modtager af andres skibes position skal den kobles til OpenCPN via USB og viser skibe i nærheden. Det er også muligt at få vist en liste over fartøjer som har AIS tændt, og man kan vælge hvor langt væk man vil se skibe. På brugergrænsefladen kan man holde cursor på et skib og hurtigt se fart og kurs. Ønskes der mere viden kan man dobbeltklikke og en boks viser sig med blandt andet nationalitet

De grønne og gule trekanter er andre fartøjer med aktiv AIS

OpenCPN er et gratis program, men uden kort som er helt nødvendige. Der er ingen funktioner der kan afprøves meningsfuldt uden kort. Kort kan tilkøbes til de enkelte lande. Eksempelvis Italien koster 15 euro. Danmark er dyerere.
Kortene, eller adgangen til kortene forsvinder ikke efter 1 år som i nogle andre systemer, for eksempel Krak Til Søs

Opdaterede kort kan købes for ret må penge

Brugergrænsefladen er ret enkel. Højreklik på kortet og der kommer en række valgmuligheder frem som du kan vælge imellem.

Et højreklik og det er ukompliceret at træfffe et valg om hvad man vil lave

Installationen af OpenCPN og efterfølgende download af plugin til kortdownloader (der er forskellige typer), og herefter vælge, betale og downloade kort er også næsten ukompliceret første gang. Gang nummer to er helt enkel. Så kender man systemet. Det er vist endda muligt at lægge de købte kort på en usb og anvende kortene på forskellige enheder.

Norge 2020

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *