Tre oplevelser med sejlads i tidevand

“Tina, kompaskursen og GPS kursen er forskellige, er der et søkabel der påvirker vores GPS eller kompas?” Et kik i søkortet viser at det er der ikke. Men kompasset viser en kurs, cirka 90 grader, og det passede med hvad vi så og den retning båden stævner. Men GPS viste 357 grader.
Det startede ellers godt, hvor vi i starten havde medstrøm på op til 4 knob. Vi var oppe og sejle over 9 knob med forsejlet alene. Vinden spidsede lidt til, så istedet for at passerer en lille ø på bagbord side, fortsatte vi for sejl, og passerede den på styrbord side. Det gik fint, indtil vi skulle tilbage på kursen gennem et kort og ikke så bredt sund. Dorus Mór. Det viste sig der var en voldsom modstrøm gennem det lille sund. Så, som det ses på billedet fra vores søkort, så drev vi mod nord og klipperne og faktisk sejlede vi også lidt baglæns.
Så hurtig start af motor, ned med sejl og så sejlede vi langsomt igennem med næsten fuld kraft på motoren og en fart på ned til 1,5 knob.
Tidevandet kan både være en hjælp og en voldsom modstander.
Da vi nærlæste vores Crusing Guide, fremgik Dorus Mór også som et farvand hvor strømmen kan stå voldsomt, og med mange strømhvivler.

Billedet af en gummibåd højt oppe på land, var en anden af oplevelserne. Da billedet blev taget var det fortsat aftagende tidevand.
Vi var sejlet derind, og havde ikke i tilstrækkelig grad undersøgt om området blev tørlagt ved lavvande – det blev det så. På det tidspunkt da vi kom tilbage, havde vi gået 10 – 12 km, og blev lidt lange i ansigtet da vi så hvor lavvandet det var blevet.
Vi tog påhængsmotor af, og bar gummibåd og påhængsmotor frem til vandet, så vi kunne komme ud til Letitia igen.

En langsom sejltur i silende regnvejr syd om Jura, gennem Sound of Islay, var en tredje. Der var ellers blevet regnet på hvornår der var medstrøm den retning vi skulle. Men regnestykket passede ikke. Vi havde planlagt at sejle igennem de sidste 2½ time hvor tidevandet var med os. Men vi brugte en dansk tidevands app, der beregnede dansk tid og ikke skotsk tid der er en time foran. Så var der 1½ times tidevand med os. Og så er der forskellen på 1 time og 40 minutter på tidevandsstationen i Oban og Sound of Islay.
Så 10 minutters medstrøm fik vi ved indsejlingen. Og derefter gik det langsommere og langsommere. Vi var nede på 2½ knob, hvor vi uden tidevand ville sejle omkring 5,5.
Men fin sejltur i vindstille dieset vejr.


Scotland And the Caledoniske Canal 2023, Sommertogter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *