Kanalsejlads på Kieler kanalen

Detalje fra forbi passerende skib

Detalje fra forbi passerende skib

Vi har tidligere sejlet på kanaler. Først på Kielerkanalen da vi sejlede Jylland rundt, og et par år efter, da vi krydsede Sverige fra øst mod vest, gennem bl. a. Götakanalen. Vi synes om det, men længtes mod kanalens afslutning, efter at få vind i sejlene igen, når vi har været på kanalen nogle dage. Kanal sejlads er anderledes og meget tættere på det land vi besøger, variationen i skiftet mellem land og by i Sverige var utrolig flot. Og så kan man sejle i alt slags vejr.

I år skal vi igen gennem Kielerkanalen på vej mod Holland. Den er overkommelig med sine  ca 50 sømils længde. Men også lidt kedelig. Et lang stykke af vejen sejler man i læ af træer på begge sider af kanalen, og kan ikke se landskabet man sejler igennem. Det hele er grønlige nuancer. Grønt græs, grønne siv, grønne træer og grønligt grumset vand. Men det er fremragende til den sejlads som den vi startede fredag med, på turens anden sejletape.

Blæsten der har holdt os indeblæste i 2 dage, fortsætter og vil langsomt aftage i løbet af dagen. Men blæsten betyder ikke meget for sejladsen på kanalen. Den kan drille ved indsejling i slusen, men ikke rigtigt andet. Det er fladt vand hele vejen igennem. Men blæsten betyder noget for komforten og påklædningen. Selv hue er nødvendigt på dagens sejlads.

 

Der betales på land i slusen

Der betales på land i slusen

Der er ikke faste åbningstider i en sluse. Der er prioriteter af de sejlende, fx sluses de store erhvervsskibe ind i slusen først, og lystfartøjer sidst. Og det er også os der forlader slusen først. Det er sikkerhed.

Vi sluser med to coastere

Vi sluser med to coastere

Vi ligger klar foran slusen klokken ti, og har radiokontakt med slusevagten. Han anviser den sluse vi skal benytte, og fortæller at der er to coastere der skal ind først, og derefter os. Vi kan se den ene på vej ind, og den anden på vej gennem Kiel Bugt. Efter ½ time sejler vi ind sammen med  Hollænderen, Franskmanden og Tyskerne. Betaling foregår på land og slusningen tager i alt ca ½ time incl åbning og lukning af sluseportene.

Hvad kaldes sådan en transport. Det er jo ikke en hængebro?

Hvad kaldes sådan en transport. Det er jo ikke en hængebro?

Vel inde på kanalen er det så enkel sejlads. Vi følger kanalen. Der er kun én sidekanal undervejs, der er ingen broer der skal åbne, der er ingen sluser før kanalen forlades igen.  Men erhvervs trafikken skal vi tage hensyn til. Kielerkanalen er en hovedvandvej mellem Østersøen og Nordsøen, med mange store skibe. Der er passage og sejlads døgnet rundt, og alene de små 8 timer vi sejlede, mødte vi op mod 30 coastere, lastpramme og slæbebåde. De er på nær en enkelte undtagelse det mest farverige vi mødte undervejs.

Krydstogtskib med 9 dæk over vandet

Krydstogtskib med 9 dæk over vandet

 

Stor transport der lyste op i alt det grønne

Stor transport der lyste op i alt det grønne

Sejladsen er skarpt reguleret, også for lystsejlere. Der er én by med en egentlig havn på kanalen, Rendsburg, og der er 5 steder hvor lystbåde må overnatte, max en overnatning.  Samt i begge ender ved sluserne.

Fugl ved vores liggeplads

Fugl ved vores liggeplads

Vi stopper dagens sejlads efter ca 40 sm på kanalen. Vi kan ligge fortøjet til nogle kraftige pæle der er banket ned i kanal bunden. Det er gratis, og uden nogen som helst form for tillægsydelse. I land kan vi kun komme med Gummibåd. Det har vi dog ikke behov for. Som lovet i vejrudsigten, aftager viden langsomt hen over dagen, og da vi anduver pælene, er vinden næsten helt væk, solen skinner fra en skyfri himmel og fuglene synger i træerne. Det er også sejlerferie.

Dagens farverigeste indslag er ankomsten af en mindre flodbåd, fyldt med ungsvende. Der er højt humør, samtale og højrøstet latter. En enkelt af den springer i kanalen, og svømmer over mod os. Han har fået en opgave. Han skal have en drink med tilbage til sine venner, og han skal have den af os. Det får han, en Tuborg Classic.
Det er en polterabend, og det er den kommende brudgom vi har haft besøg af. Med det liv der er ombord på deres båd, er det vist godt at brylluppet først er ugen efter, så han kan nå at blive frisk.

 

Polterabend med flodsvømning

Polterabend med flodsvømning

 

 

Den stående masterute Holland 2015
One comment to “Kanalsejlads på Kieler kanalen”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *