Kunsten at ankre op

Engang da de nu meget voksne børn, var børn, sad vi og spiste morgenmad i cockpittet, og jeg tænkte.: Hvordan kan øen drive forbi os? Det gjorde den ikke, båden drev. Ankret havde sluppet. Ikke noget faretruende, bortset fra indhugget i selvrespekten.

Siden da har vi gjort mere ud af både ankregrej og ankre metode. Og i dag er vi meget trygge ved at ankre op. Vi har løbende opgraderet på både udstyr og metode. Det kan der læses udførligt om i et tidligligere indlæg

En rolig nat handler dog ikke kun af udstyr. Valg af vejr(kan man det?) og ankerplads er mindst lige så vigtig.

For to dage siden lå vi for svaj i Gamborg fjord, lige syd for Middelfart marina, sammen med + 20 andre. Vejret er varmt, solrigt og med svag vind.
I den slags vejr er der mange der ligger for svaj. Rigtig rolig nat

I går lå vi for svaj på vestsiden af Æbelø, der ligger nord på Fyn. Der er meget åbent vand, men en stabil vind og aflæsning af hvor bølgerne ville komme fra, gav også en rolig nat.

I dag ligger vi udenfor Stavns fjord, på østsiden, med åbent helt over til Sejerø og ned til Røsnæs. Stavns fjord Ligger på Samsø, og har en lille havn Langør. Tidligere i dag kom vinden fra sydøst, og er senere gået i næsten stik vest. Bølgerne kommer stadigvæk rullende sydfra langs med Samsø, og vi har stævnen næsten mod vest, da vinden kommer derfra. Bølger og vind kommer fra hver sin retning, hvilket giver en urolig rullen af Letitia. Vi håber bølgerne vil følge vindretningen.

Rigtig meget vind giver ikke rulninger, men, afhængig af bølgernes størrelse, kan forskibet blive presset op, så skibet hugger i vandet, med et hårdt ryk i båden til følge. Sker det mens man sover, føles det som om man letter 1 cm fra køjen, og falder ned igen. Rykket kan mindskes ved at lægge ekstra kæde ud, som vil virke som en stor fjeder.

Helt stille vejr har vi også oplevet kan give en urolig nat, hvis der er små bølger der løber på tværs af båden og får den til at rulle. Det kan være bølger fra forbipasserende skibe. Bølger løber langt.

Danmark ligger ned til vandet - sommertogt 2022

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *